Mololt 3 en Limiter 6 VladG Sound - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

Mololt 3 en Limiter 6 VladG Sound

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: VladGMolot3Limiter6VST
  
Voor liefhebbers van 'vintage' plug-ins is er goed nieuws! We kennen al de digitale emulaties van echte vintage apparatuur maar daar zijn we hier en daar al een beetje op uitgekeken. Eigenlijk waren er maar een paar analoge apparaten écht langere tijd populair en daar zijn inmiddels wel voldoende plug-ins voor. Blijkbaar zijn er nog genoeg ideeën voor nieuwe analoge ontwerpen, maar tegenwoordig kiest men ervoor die meteen als plug-in te maken. De ontwerpen van Vlad G die hier besproken worden hebben nooit in het echt bestaan, maar je zou willen en geloven dat het wel zo was! Ben je op zoek naar plug-ins om klanten of collega's mee te imponeren dan horen deze twee zeker in de top 10.

De Molot3 compressor ziet eruit alsof hij is opgegraven uit een oude Stasi kelder, inclusief vlekkerig front, bakelieten puntknoppen, zwakverlichte halfversleten VU meter en een door overmatig nicotinegebruik vergeelde Russische legenda. Moderne functies zoals upsampling hebben listig genoeg zo'n zelfde bakelieten knop gekregen. Zodra je de Molot inschakelt besef je dat transparantie niet aan de Molot is besteed. Zonder dat er compressie plaatsvind wordt het geluid al vetter en harder. De Russische Legenda stoort niet echt, we herkennen de bekende knoppen zoals threshold, ratio, attack, release en make-up zoals normaal op compressors dus het is eenvoudig om de Molot uit te proberen. Daarnaast is hij uitgerust met een handig sidechain filter, een traploos regelbare voet (hard/soft knee) en een Dry Mix waarmee je een gedeelte van het oorspronkelijk geluid kunt meemixen zodat parallel compressie tot de mogelijkheden behoort. De mode schakelaar is een soort stereo link knop op steroïden: Naast dual mono en stereo zijn er modes voor m/s en is het ook mogelijk de compressie te laten afhangen van een enkel kanaal, dus links/rechts of mid/side. Al deze mogelijkheden om de compressie te beinvloeden maken van de Molot (Russisch voor hamer) een veelzijdige compressor. Je moet wél van de klank houden, die is warm en gekleurd, dat werkt op veel bronnen heel goed, maar op andere dingen totaal niet. Met de Mid Scoop knop is het zwaartepunt van de kleuring enigszins bij te stellen. Past het geluidskarakter bij je bron, dan ga je vrolijk worden van de Molot. Een aanrader op de drumbuss.

De Limiter6 maakt met zijn grijs metalen front een indruk als een jaren 60 elektroprodukt. Met de naam Limiter doet hij zichzelf te kort, we vinden op de Limiter6 vijf afzonderlijk secties, ieder met hun eigen VU meter, en elk erop gericht om je geluid harder te maken, hopelijk zonder al teveel schade te veroorzaken. In tegenstelling tot zijn broer gaat het hier om een plug-in die wel heel transparant klinkt, al kun je hem met de juiste instellingen wel tot kleuring bewegen. De secties zijn achtereenvolgens compressor, peak limiter, HF limiter, Clipper en protection. Om met de laatste te beginnen: De protection sectie is feitelijk een brickwall limiter die rekening houdt met 'inter sample peaks'. Het gaat hierbij om pieken die je op je PPM meter niet kan waarnemen maar wél vervorming kunnen veroorzaken in de D/A conversie van CD of MP3 spelers. Ook bij het omzetten naar MP3 geven ze problemen. Bij het omzetten worden de samples geïnterpoleerd en omdat we alle pieken al gemaximaliseerd hebben worden hierbij waarden tussen twee samples uitgerekend die groter kunnen worden dan 0 dBfs, met vervorming tot gevolg. Door de piekdetectie ook te oversamplen worden ze ontdekt én verzwakt zodat het probleem niet meer optreedt. Terug naar het begin: Een compressor met de gebruikelijke instellingen kan helpen de limiting minder opvallend te maken. De peak limiter heeft 4 modes, brickwall, soft, m/s (soms harder) en Multiband. De HF limiter is een welkome aanvulling. Soms leidt compressie tot een overdaad aan hoge tonen, zoals slissende zangers en bekkens die uit je speakers knallen. De HF limiter geeft de mogelijkheid alleen de hoge tonen te verzwakken wanneer dit gebeurt. De clipper geeft een wereld aan mogelijkheden om je geluid subtiel te vervormen en daarmee harder te krijgen. Uiteraard moet je hiermee heel voorzichtig zijn. Alle secties bieden zeer uitgebreide mogelijkheden. Als je van schaven en proberen houdt, is dit een plug-in waarmee je goede resultaten kunt bereiken, zoek je een eenvoudige oplossing dan is deze plug-in niet voor jou.

De gratis plug-ins zijn te downloaden via https://vladgsound.wordpress.com/downloads/



Geen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud