SPL Passeq - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

SPL Passeq

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: SPLPasseqVSTreview
  
SPL is een bekende in de wereld van hoogstaande analoge audioapparatuur, zoals de Vitalizer en diverse EQ's en compressor met buizen aan boord. Enige tijd geleden is men op de markt gekomen met plug-ins met hierin digitale nabootsingen hun eigen spullen.

Onderdeel van deze test is de Passeq Equalizer, een passieve LC-equalizer die met buizen werkt. Op zich is het 'inbakken' van bekende analoge klassiekers in plug-ins niet nieuw, wél bijzonder is dat SPL zijn eigen spullen digitaal nabouwt. SPL claimt hierbij dat de plug-in niet van echt te onderscheiden is. Dat is nogal een claim als je bedenkt dat de plug-in € 149,- (ex-btw) kost, en de analoge unit zo'n € 2900,- kost. Krijg je voor die € 2900,- twee kanalen, de plug-in kun je natuurlijk meerdere malen inzetten...

Vroeger gebruikten studio's voornamelijk EQ's waarbij de toon geregeld werd door het gebruik van filters met spoelen en condensatoren (LC). Deze simpele toonregelingen hadden schakelaars om frequenties te kiezen en waren daarom veel minder flexibel dan de latere parametrische eq's. De klank wordt echter nog steeds geroemd, en tegenwoordig worden er weer volop LC's gebouwd, die met extra features flexibeler gemaakt zijn.

Om de plug-in te gebruiken is helaas een iLok vereist (voor de demo niet) en omdat ik hem lang niet had gebruikt had ik aanvankelijk wat problemen om de licentie te downloaden. Een kort mailtje naar de support van SPL was genoeg om het probleem te verhelpen. Prima!

Als je de Passeq voor het eerst op je scherm ziet is het een mooie en imposante verschijning. In het midden van het kanaal vindt je de output regelaar, met hier omheen de 6 filters. Links zijn de drie 'cut' banden, rechts de drie 'boost' banden. De Passeq wordt door SPL gepresenteerd als een driebands EQ, maar omdat verzwakken en versterken bij een LC via twee verschillende circuits plaatsvindt heeft de Passeq in werkelijkheid 6 filters per kanaal. Er zijn dus 6 frequentie schakelaars die ieder 12 frequenties bieden. Deze frequenties overlappen gedeeltelijk. Daardoor is het mogelijk om tegelijk te versterken en te verzwakken binnen een klein gebied. Ook de bekende   LC bastruc is eenvoudig toe te passen door rechts het laag flink te versterken en het overschot aan 'modder' links weer weg te filteren.

Ik had verwacht dat een EQ met maar drie banden en schakelbare frequenties me zou beperken in mijn mogelijkheden, maar dat blijkt niet het geval. Hoewel het even vreemd is dat je regelaars naar rechts moet draaien om te verzwakken went dit snel. Het vinden van de juiste frequenties is met 72 stuks per kanaal echt geen probleem, dus een continu variabele frequentieregeling heb ik niet gemist. Voor het meeste werk is het ontbreken van Q (behalve op het hoog) ook geen handicap gebleken. Deze EQ is flexibel genoeg voor veel klussen.

Jammer vindt ik dat de exacte waarden die je hebt ingesteld niet getoond worden. Misschien vond men dit afbreuk doen aan de vormgeving, maar op een plug-in is de frontplaat toch iets lastiger af te lezen dan op het origineel. Ook had een vorm van input/output metering handig geweest.

Het geluid van de Passeq is fenomenaal. Je kunt echt flinke correcties uitvoeren zonder dat het geluid kunstmatig gaat klinken. Ook kleine stapjes van 0,5 db zijn goed te horen. Met name in het midden en hoog klinkt de Passeq aanmerkelijk beter dan veel plug-ins. De originele Passeq werkt met buizen maar er is geen sprake van een overdreven 'tube' geluid, alles klinkt juist heel open en transparant. Ook de mogelijkheid om mid-side processing te gebruiken i.p.v. stereo is erg handig.

Download de demo op http://spl.info/Geen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud