SPL Vitalizer - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

SPL Vitalizer

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: VSTSPLVitalizerPluginAlliance
  
SPL is een Duitse fabrikant die we kennen van prijzige analoge randapparaten met een ijzersterke reputatie. SPL blinkt uit in het uitvinden van verfijningen die het geluid ten goede komen en waarvan niemand precies begrijpt hoe ze precies werken, al komen er bijna altijd buizen, spoelen of ander old-skool stuff aan te pas. Sinds enige tijd maken ze onder de naam “the analog code” ook plug-ins waarvan ze zelf beweren dat ze even goed klinken als het analoge origineel. Plug-ins die bovendien voor bijna alle platforms beschikbaar zijn.

Onderwerp van deze test is de SPL Vitalizer plug-in. De originele Vitalizer is destijds ingeslagen als een bom. Waar andere enhancers boventonen genereren beweert SPL dat de Vitalizer 'overlappende geluiden onmaskeert'. Net als bijvoorbeeld een enhancer kan hij het hoog helderder maken, maar vooral de manier waarop het laag aangepast kan worden is volstrekt uniek. Zo te zien is de plug-in afgekeken van de 'tube vitalizer', een luxe versie met buizen, altijd meegenomen!

Hij is verdeeld in 4 secties. Met de drive pot is het effect in te stellen op het volume van je mix. Hierna volgen de 'traditionele' vitalizer pot's: Bass, Compression, Mid-Hi tune en Process. Je moet beginnen met het opdraaien van de Process pot voordat er iets gebeurt. Je hoort dan het hoog-midden helderder worden, overigens zonder dat het snel te schel wordt, en dat is wel een voordeel ten opzichte van andere enhancers. Met de Mid-Hi tune kun je afstemmen waar die helderheid in het spectrum moet beginnen. Met een beetje heen en weer pendelen tussen Process en Mid-hi tune kun je snel veel helderheid toevoegen aan je instrument of (sub-)mix. De Bassregelaar doet niets zolang hij in het midden staat. Draai je hem naar links dan wordt je laag veel warmer en dieper. Draai je hem naar rechts dan wordt je bass juist punchy. Op sommige mixen geeft dit al snel een beetje piekerige Bass die je kunt tegensturen door de compression pot op te draaien. Die comprimeert de basspieken weer zo dat alle weer in balans komt. Een blauw ledje geeft aan wanneer dat gebeurt. Je staat er versteld van wat deze twee regelaars voor effect kunnen hebben, het lijkt echt in niets op een EQ of zoiets. De volgende sectie is de LC-EQ. LC staat voor spoelen en condensators dus het is een old-skool passieve EQ met een pot voor de frequentie en voor de intensiteit. Klinkt prima, met een mooi tophoog in de 'air' regionen rond de 16 kHz. Laatste sectie is de stereo expander en output pot. Stereo expansie wordt meestal verkregen door het linker en rechterkanaal van elkaar 'af te trekken', met als gevolg meer stereo-effect maar vaak ook een verzwakking van de instrumenten in het midden van je mix, zoals bassdrums en vokalen! Gelukkig werkt deze expander ook weer nét even anders en kun je de ruimtelijkheid van je mix aardig verbreden zonder die bij-effecten. Klasse!

Ik moet zeggen dat het resultaat van alle secties prima is, en bij elkaar kun je een hoop doen met deze Vitalizer. Ik ken geen andere plug-in met dit specifieke effect. Het is soms bijna griezelig hoeveel warmte en helderheid je kunt toevoegen terwijl alles lekker organisch blijft klinken. Het is verslavend. De prijs voor dit moois is € 149,- ex BTW. Bovendien heb je een iLok nodig om je licensie te beheren. Je krijgt dan wel een licensie die je de plug-in op verschillende platforms laat gebruiken, zolang je je iLok meeneemt. Het goede nieuws is dat je die iLok niet nodig hebt om een demo te proberen. Download hem op www.spl.infoGeen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud