T-racks Master EQ 432 - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

T-racks Master EQ 432

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: TracksTracksvstEQMassenburgSontecParametrisch
  
Bij de introduktie van digitale audio vielen de fabrikanten over elkaar heen om uit te leggen hoe weinig vervorming en verlies optrad bij de nieuwe manier van opnemen. Nu we een jaar of dertig verder zijn lijkt het omgekeerde het geval: Vrijwel alle plug-in makers putten zich uit om plug-ins te maken die juist wél een beetje karakter toevoegen aan je audio. Best logisch, tegenwoordig zitten er in de meeste werkstations al prima eq's en compressors, plug-ins gebruik je meer en meer voor karakter. Eén van de eerste fabrikanten die met een dergelijk product op de markt kwam was IK multimedia uit Italië met het programma T-racks, destijds nog een standalone windows programma. Tracks bood EQ, compressie, limiting en buizensaturatie en was zijn tijd ver vooruit. Inmiddels bied IK multimedia alle T-racks processors aan als VST-effect, en is de range uitgebreid met een scala aan effecten die zijn nagemaakt van vintage audio apparatuur.

De parametrische equalizer zoals we die vandaag kennen en gewend zijn is rond 1970 ontwikkeld door technici Burgess MacNeal en George Massenburg. Doel was om alle parameters van equalizing onder aparte knoppen te brengen: Frequentie, versterking en bandbreedte. De mastering versie van deze equalizer is de meeste verkochte mastering-eq ooit geworden.

Onderwerp van deze test is de T-racks master EQ 432 die daar kwa user interface verdacht veel op lijkt... De originele Sontec biedt per kanaal drie parametrische banden met frequentie, versterking/verzwakking en bandbreedte regelaars. Bovendien is er een hoog shelving EQ op 10 kHz en een laag shelving die schakelbaar is tussen 50 en 100 Hz. De plug-in heeft dit uiteraard ook, met als toevoeging een switch die het bereik van de versterking omschakelt tussen 6, 9 en 12 db, handig!  Ook handig is dat er maar één kanaal is afgebeeld, dit spaart ruimte op je scherm en je hoeft de kanalen niet handmatig te matchen, zoals op het origineel. Uiteraard is het nog steeds mogelijk om de kanalen afzonderlijk af te stellen als dat nodig is. Ook is het mogelijk om de EQ naar M/S te schakelen. M/S staat voor MID/SIDE: in plaats van links en rechts te regelen, regel je dan midden en zijkanten. Ook handig is dat je instellingen onder 4 presetknoppen (a..d) kunt opslaan zodat je verschillende instellingen van de equalizer met één druk op de knop kunt vergelijken.

In gebruik is de Master EQ 432 een eitje. Installatie via het programma Custom Shop gaat eenvoudig en wavelab of Cubase kan hem meteen gebruiken. Net zoals analoge outboard gear hoor je een miniem klankverschil bij het inschakelen. Hoewel hij met een vaste 10 kHz en alleen 50 en 100 Hz voor de shelving banden misschien beperkt lijkt valt dat reuze mee in praktijk, ook al omdat de parametrische banden van 11 Hz tot 25 kHz lopen. Het is opvallend hoeveel tophoog je kunt versterken zonder dat de EQ hard of rafelig gaat klinken. Zonder hem te kunnen vergelijken met het analoge origineel is het een prettig klinkende EQ die niet gauw scherp wordt en ook bij versterken goed kan klinken, en dat is toch wel een verschil met de meeste digitale EQ's. De M/S switch geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de bekkens van een drumstel meer hoog geven zonder dat de zang in het midden gaat slissen, of een floortom met teveel laag in je linkerspeaker temmen zonder de bassdrum in het midden geweld aan te doen.

Conclusie: De Master EQ 432 is een flexibele parametrische EQ die beduidend beter klinkt dan de gemiddelde EQ plug-in. Het prijskaartje is met 119.99 naar mijn idee niet te hoog, zeker als je vergelijkt met andere aanbieders. Of met een originele analoge Sontec die tweedehands (en zeker niet in nieuwstaat) nog zo'n 3000 dollar moet opleveren! De plug-in kun je dan ook nog eens een paar keer tegelijk aanzetten...  Je kunt een 14 dagen demo downloaden van http://www.ikmultimedia.comGeen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud