T-Racks Stealth limiter - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

T-Racks Stealth limiter

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: IKMultimediaTracksStealthVSTlimiter
  
  
Als je op het internet surft kom je tal van goedkope en zelfs gratis plug-ins tegen die soms nauwelijks onderdoen voor de dure merken. Hierop is eigenlijk wel een uitzondering. Het is namelijk erg moeilijk om goede limiters te vinden voor een redelijke prijs. Een goede limiter moet in het digitale domein supersnel zijn om oversturing te voorkomen. De in de jaren negentig geïntroduceerde 'look-ahead' limiter loste dat op door een kleine vertraging te gebruiken zodat kon worden ingegrepen voordat oversturing plaatsvond. De look-ahead limiter heeft sinds zijn introductie een grote invloed gehad op het geluid van producties. Terwijl hij in de eerste plaats ontworpen is om zo neutraal mogelijk digitale oversturing bij CD-mastering tegen te gaan heeft hij al snel zijn weg gevonden in de DAW en wordt onder andere gebruikt op zang en snare en is de oorsprong van vele “in your face” zangpartijen. Jarenlang is de look-ahead limiter het grote voorbeeld gebleven. T-racks, dat we nog kennen van de vintage apparatuur emulaties, komt nu echter met een Stealth limiter die via een andere methode het signaal onder controle houdt.

Met maar twee grote draaiknoppen en een paar drukknoppen ziet de Stealth limiter er verdacht simpel uit, maar er zijn toch veel handige mogelijkheden ingebouwd. Zo is er voorzien in een intersample peak limiter die voorkomt dat er vervorming ontstaat bij het afspelen door de consument, een bekend bijverschijnsel van digitale limiters. Een groot display laat duidelijk zien wat de plug-in doet en waar de niveaus liggen. Met de OUT CEILING wordt ingesteld wat het hoogste uitgangsniveau is, dat we voor de zekerheid het beste op -0.3 db kunnen laten. Met de INPUT wordt vervolgens de limiter ingestuurd. In de MAIN sectie vinden we drukknoppen voor bypass, unity gain monitor en het laagaffilter. De ISPL (intersample peak limiter) kunnen 3 niveaus ISP detectie ingesteld worden. MODE laat je kiezen uit vier verschillende limittypen en met DITHERING kunnen we 16 of 24 bits dither instellen. Als je de plug-in opstart staat het laag-af filter aan, ISPL op 4x oversampling en mode op tight. Bij de eerste test moest ik even kijken of de limiter wel in de keten stond, want ondanks het feit dat ik 4 db limiting op het display zag gaan hoorde ik het niet gebeuren. Totdat ik het bypasste want toen werd het geluid zachter. Terwijl veel limiters de neiging hebben het geluid harder maar saaier te maken lijkt hier het omgekeerde te gebeuren, er komt zelfs soms punch bij. Op standje tight bleek ik de limiter tot zeker -10 db te kunnen opschroeven voordat bijgeluiden hoorbaar werden. Handig hierbij is de unity gain monitor knop waarmee je het verschil dat de limiter maakt kunt horen, zonder de volumetoename. Je kunt dus onmiddellijk horen of je niet te ver gaat, zonder in de val te trappen dat 'harder' altijd 'beter' lijkt. Het is niet nodig om je druk te maken om release tijden, ik heb de regelaar niet gemist. De diverse modi kunnen goed van pas komen. Bij sommige produkties vond ik het geluid van de tight modus aan de scherpe kant. Door de modus naar balanced te zetten kwam er inderdaad meer balans, wel is me opgevallen dat dan eerder compressie hoorbaar wordt. Het laagaf filter kan dan helpen de limiter minder te laten 'pompen'. De harmonics 1+2 modi laten een warmer geluid horen dat bij de ene productie wel en de andere niet past.

Ik moet zeggen dat de Stealth me heeft verbaasd.  De plug-in is duidelijk, goed uitgerust en doet precies wat je wilt. De prijs van € 124,99 is ten opzichte van de concurrentie mild te noemen. De Stealth limiter is onderdeel van de T-Racks Custom Shop software die alle T-Racks plug-in installeert als een 14-dagen probeerversie. Custom shop werkt op Mac en PC en voor de plug-in formaten Audio Units, VST, RTAS, AAX. T-Racks Custom Shop is te downloaden van de website www.ikmultimedia.com/products/trcs/ Als je op zoek bent naar een plug-in die je zonder ingewikkelde instellingen commerciële loudness bezorgd, dan ben je bij deze Stealth aan het goede adres.Geen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud