TC Electronic Dynamic EQ - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

TC Electronic Dynamic EQ

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: TCEQdynamicpowercore
  
TC is een merk dat al jaren erom bekend staat maar één kwaliteit te maken: De beste. Hoewel ze niet vies zijn van een experimentje gaat het altijd om hoogwaardige hard of software. Onderwerp van deze bespreking is de TC Dynamic EQ powercore plug-in.

De grenzen tussen EQ en compressie zijn steeds meer aan het vervagen en beide functies worden vaak gecombineerd. Enerzijds leidt dat tot bijvoorbeeld multiband compressors, anderzijds tot dynamische EQ. Een dynamische EQ kan net als iedere andere EQ frequentiebanden verzwakken of versterken. De hoeveelheid versterking of verzwakking is bij een dynamische EQ mede afhankelijk van het geluid wat je er doorheen pompt.

Een bekend voorbeeld van een dynamische EQ is een De-Esser: Heb je last van slissen op een vocaltrack kan een De-Esser ervoor zorgen dat het teveel aan slissen wordt wegge-Eq'd, maar waar niet wordt geslist wordt het geluid ongewijzigd doorgelaten. Met een dynamische EQ kan dit ook, in deze functie maak je gebruik van het dynamisch verzwakken van het slisgevoelige gebied (5..9 khz). Feitelijk comprimeer je deze frequentieband.

Bij masteren wordt dynamische EQ nog wel eens gebruik om percussieve elementen uit de mix naar voren te halen door selectief bepaalde frequenties te versterken, dit gebeurt dan alleen als een drempel overschreden wordt met een grotere dynamiek en betere scheiding tussen de instrumenten als gevolg. Je gebruikt de dynamische EQ dan als een expander.

De TC dynamische EQ heeft 4 identieke frequentiebanden. Alle banden kunnen worden ingezet als laag shelving, hoog shelving en piek filter met de gebruikelijke instellingen voor frequentie en Q, die ook op de shelving filters werkt. Het instellen van versterken en verzwakken gaat met de GAIN, die wordt geflankeerd door een regelaar waarmee in te stellen is in hoeverre deze afhankelijk is van de audio waarop wordt gereageerd. Je kunt dus allerlei combinaties maken tussen statische en dynamische EQ. Hiernaast bevindt zich het regelpaneel voor het dynamisch gedrag. Hierin vindt je attack en release regelaars die ongeveer hetzelfde werken als op een compressor/expander. Uiteraard is er een threshold regelaar voor het dynamisch effect. Er is een SOFT schakelaar waarmee je de drempel steil of geleidelijk kan maken en een INV button waarmee je kunt omschakelen van expansie naar compressie. Met de Sidechain kun je opnieuw een frequentie en een Q opgeven. Normaal zullen die overeenkomen met de ingestelde frequentie en Q van het filter maar als je de UNLINK button indrukt kun je ze los van elkaar instellen. Nu begint het feest want dat maakt het dus mogelijk om de versterking en verzwakking van frequenties te laten afhangen van andere frequenties! Je kunt bijvoorbeeld in het ritme van de bassdrum het mid-laag versterken om je basgitaar te accentueren en ritmischer te maken. Of je moduleert een synthpad met het hi-hatpatroon. Op een mix, welteverstaan! Mocht je aan deze filtermogelijkheden niet genoeg hebben is het ook nog mogelijk om een externe sidichain te gebruiken, zoals de powercore sidechainer. En, dit kan dus allemaal met 4 frequentiebanden tegelijk.

In praktijk blijkt het best even te duren voordat alle functies je duidelijk zijn en misschien is dit geen EQ voor beginners. Aan de andere kant is hij als gewone EQ ook prima te gebruiken en de kwaliteit behoort tot de beste die ik in een plug-in heb gehoord, ongetwijfeld mede dankzij de rekenkracht in de Powercore. In 44.1/48k is de EQ ook bruikbaar als lineair-phase EQ, deze is vrijwel karakterloos en maakt het met enig beleid mogelijk om heel veel te filteren zonder dat het gefilterd gaat klinken.

Problemen zoals overdreven s-klanken zijn makkelijk op te lossen, probleemgebiedje loopen in je DAW, filter op hoge Q, beetje gain erin en dan met de frequentie spelen tot de s-klank het hardste is. Gain terug naar nul en threshold instellen tot de s-klank effectief onderdrukt wordt.

Een beetje extra body geven aan dun laag gaat ook goed. Frequentieband op laag shelving, beetje gain omhoog tot het laag lekker klinkt en dan met de threshold bijregelen totdat de laagpieken netjes afgevlakt worden: Dieper laag zonder dat het modderig gaat klinken.

Soms moet je gewoon een beetje experimenteren: het is verbazend hoe goed het soms klinkt als je proefondervindelijk met een beetje gain langs het spectrum 'sweept' en op plekken die veelbelovend klinken wat met de threshold speelt.

Meer informatie kun je vinden op Tcelectronic.com
Geen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud