Tokyo Dawn Records Feedback Compressor - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

Tokyo Dawn Records Feedback Compressor

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: TokyoDwanrecordsTDRfeedbackcompressorvst
  
Wie zelf eens wil proberen een mix te masteren en hier een beetje op googled komt al snel terecht bij merken die via advertenties beweren de 'radio-ready sound' in een apparaatje gestopt te hebben. Meestal gaat het dan om combinaties van EQ, multiband compressor-limiters en een eindlimiter. Vaak wordt dan ook gedacht dat multi-band compressie de gebruikelijke weg is. In werkelijkheid worden veel masters nog steeds gemaakt met gewone compressie, maar zo nodig wel met een paar slimme trucs. Deze zijn bij grote merken als TC wel te vinden maar op de freeware markt nog niet.. Of toch?

Tokyo Dawn Labs, onderdeel van Tokyo Dawn Records(what's in a name?), heeft een freeware compressor uitgebracht met veel van die trucs standaard ingebouwd, de TDR feedback compressor II. Dit is geen nabootsing van analoge compressie maar een digitale compressor met alle snufjes die je je kunt bedenken om een mix te lijf te gaan. Luisteren veel compressors naar de input, deze TDR is een feedback compressor en luistert naar wat hij al heeft gedaan. Thresholds en timing  liggen hierdoor niet zozeer vast zoals je ze instelt maar hebben de neiging zich steeds aan te passen aan het signaal. Bekend is dat deze werkwijze betere klinkt bij compleze signalen zoals eindmixen. Bijzonder is ook dat deze compressor blijkbaar een apart regelcircuit heeft voor gemiddelden en piekwaarden. Gebruikelijk is dat compressors naar gemiddelde waarden (RMS) kijken bij het berekenen van de verzwakking en limiters naar de pieken(PEAK). Deze compressor gebruikt beiden tegelijkertijd waarbij de sterkste verzwakking voorrang krijgt. De PEAK CREST knop bepaalt in hoeverre het pieksignaal invloed heeft op de compressie. De ratio knop bepaalt normaal de ratio van zowel de RMS als de PEAK verzwakking. Zet je echter de PEAK RATIO schuif op LIM, dan worden de pieken met een sterke 7:1 ratio verzwakt. Je kunt dus de compressor rustig met het gemiddelde signaal laten 'meerijden' terwijl de pieken toch worden afgevangen. Hetzelfde voordeel geldt de release-tijden: Je kunt op deze compressor aparte release-tijden instellen voor pieken, zoals snaredrums en de gebruikelijke langere geluiden. Normaliter zet je de piek release kort en de RMS release langer. Dit is vergelijkbaar met wat een auto-release doet, maar veel beter in te stellen. In plaats van een stereo-link knop zit er op de TDR compressor een SIDECHAIN STEREO DIFF knop. Hier kun je traploos kiezen of de verzwakking uitgaat van het hardste van de twee kanalen of door de optelsom van links en rechts. Het midden van het stereobeeld is daarbij altijd gegarandeerd.  Een andere minder gebruikelijke functie is het side-chain filter waarmee je de lage tonen kunt verminderen die de compressie sturen: Je krijgt er niet echt minder laag door, maar de compressor pompt minder nadrukkelijk op bassdrum en andere dominante lage tonen. Tot slot is het mogelijk om het originele signaal bij het bewerkte signaal te mixen. Dit is een veelgebruikte mastering-truc. Als je zwaar moet comprimeren kun je op deze manier nog een beetje dynamiek laten terugkomen in het signaal waardoor het minder gecomprimeerd klinkt.

In praktijk blijkt de TDR compressor goed te doen wat hij belooft. Ik had verwacht moeite te krijgen met de instellingen met al die mogelijkheden maar alles werkt en klinkt heel logisch. Op een lastige mix bleek het probleemloos mogelijk 6-8 db harder te gaan zonder duidelijke bijgeluiden. De TDR blijft lang muzikaal klinken en heeft hierbij nauwelijks een karakter, hij is clean en neutraal. Dat is momenteel niet zo in de mode maar eerlijk gezegd vindt ik het een hele goede eigenschap voor een mastering-compressor. De PIEK CREST bleek lager te kunnen dan ik verwacht had, waarschijnlijk omdat het een feedback compressor is. De mogelijkheid om pieken anders te behandelen als de gemiddelden is van grote waarde en ook het sidechainfilter is onmisbaar. Het is bijna moeilijk om deze plug-in slecht te laten klinken.

Iedereen die een goed in te stellen compressor zoekt kan ik deze download aanraden. Het is niet te geloven waar gratis plug-ins tegenwoordig toe in staat zijn. De plug-in is te downloaden via http://www.tokyodawn.net/tokyo-dawn-labs/Geen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud