Toneboosters plugins - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

Toneboosters plugins

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Deze keer besteden we aandacht aan plug-ins van ToneBoosters. De eerste vermelding op de website dateert van december 2010, dus we zijn er vroeg bij. Toneboosters heeft een package met plug-ins gemaakt dat te downloaden is voor € 20,- Je krijgt dan 9 plug-ins, namelijk TB Compressor,TB DeEsser,TB Equalizer,TB EZCompressor ,TB Ferox,TB Gate, TB HumRemover,TB Reverb en TB XYTool... Zowel voor Mac als PC. We gaan ze niet allemaal bespreken maar halen de highlights er uit:

Als eerste beginnen we met de TB_XYTool. Dit is met stip de vetste plug-in die ik in tijden heb gedownload. Hij richt zich op microfoon 'stereo-paren' zoals de overheads van je drumstel, of een stereo opgenomen akoestische gitaar, piano noem maar op.  Wat de XYTool doet, is het verplaatsen van je microfoons, dus als de opname al klaar is! Probeer het maar op een stereomix: draai aan de knoppen en je luidsprekers vliegen door je studio. Zonder gekheid is dit een bijzonder handige plug-in als je aan het mixen bent.

De TB equalizer heeft 6 banden EQ, een groot display waarop je instellingen duidelijk te zien zijn en hieronder ook een spectrum-analyzer. Dit is handig, pieken zijn zo makkelijk te zien. Alle banden zijn voorzien van de bekende instellingen. Bijzonder is het grote aantal filtertypes: (Low cut, low shelf, digital bell, analog bell, high shelf, high cut). Daarnaast kun je per filter instellen of je de filtering wenst op links, rechts, mid, side of op alles! Dit betekent dus dat je een verschillende EQ in kunt stellen voor links of rechts, maar ook dat je de stem in het midden kunt EQ-en, terwijl de instrumenten links of rechts geen EQ krijgen! In praktijk blijkt de TB_Equalizer heel prettig in het gebruik en het valt niet mee deze EQ slecht te laten klinken. Aanrader!

De TB_Compressor lijkt een dertien-in-een-dozijn compressor maar wel met een auto-release en een side-chain filter. Dit filter is op zich niet hoorbaar maar filtert het stuursignaal van de compressor. Hierdoor reageert hij minder hard op lage tonen waardoor je met 'meer ballen' kunt comprimeren. Een auto-release is erg handig om 'onhoorbaar' te comprimeren en uniek in deze prijsklasse.

De TB_DeEsser is bedoeld om overdreven s-sen uit het signaal te poetsen. Dit is natuurlijk vooral belangrijk met zang maar ook bijvoorbeeld bij het masteren van tracks wordt dit veel toegepast voor het 'netjes' houden van bekkens en dergelijke. Voor die toepassing is er een split-band optie waarbij alleen het treble-gedeelte van het signaal wordt gelimit. In de meeste plug-in bundles ontbreekt zo'n plugin.

TB_Timemachine is een plug-in die je geluid laat klinken als de 'digitale ellende' van vroeger. Eerlijk gezegd verlang ik niet meer terug naar die krassende piep-knor electronica van de 80-er jaren, maar als effect kan het natuurlijk heel leuk zijn. Op de plug-in is instelbaar met welke samplerate en bitdiepte je track zou zijn gemaakt en dan klinkt je peperdure keyboard ineens als een Commodore 64 of afgeragde Nintendo. Wat er zoal mis kan gaan in de digitale wereld is instelbaar gemaakt. (Je kunt zelfs bijvoorbeeld 6,3 bits instellen).

Kortom: de plug-in bundel van Toneboosters biedt veel waar voor zijn geld, de kwaliteit is prima en het pakket is ook zeer compleet. Zeker als je nog weinig plug-ins hebt is het een aanrader de demo's te downloaden van www.toneboosters.com. Maar zelfs als je alleen de uitstekende EQ zou willen hebben is € 20,- een koopje.Geen commentaren


CDMASTER
Terug naar de inhoud