Voxengo Gliss-EQ - Plugin blog - cdmaster

CDMASTER
Ga naar de inhoud

Voxengo Gliss-EQ

cdmaster
Gepubliceerd door in Plug-ins ·
Tags: EqanalyservoxengoGlissEQ
Voxengo hebben we in de loop der jaren leren kennen als een plug-in fabrikant die voor kleine prijsjes mooie dingen kan leveren. Plug-ins die vaak nét een beetje anders zijn dan de concurrentie.

Onderwerp van deze test is de Gliss-EQ. Op het eerste oog is de Gliss-EQ een vrij gewone 5 bands parametrische Equalizer en zo kun je hem ook gebruiken, maar schijn bedriegt. Opvallend is het grote frequentiedisplay waarop je de curve kunt zien die de equalizer toepast op je geluid en hier 'overeen' een spectrum analizer. Het kan handig zijn een spectrum analizer bij de hand te hebben, en als hij op hetzelfde display te zien is als de correctiecurve is dat natuurlijk superhandig! Door ergens in het display een dubbelklik te geven ontstaat er simpelweg een extra frequentieband. Je kunt dus veel meer banden maken dan de standaard 5. Je kunt met handles links en rechts een frequentiebereik instellen dat dan vergroot wordt getoont, om beter te kunnen zien wat je doet. Je kunt ook met de muis de filters 'pakken' en een curve in het display 'tekenen'.  Anderzijds kun je op parameters kan staan en dubbelklikken. Er komt dan een soort calculator te voorschijn waar je met hoge precisie waarden kunt intikken. Uiteraard zijn er ook gewoon potmeters voorzien. Per frequentieband is voorzien in de gebruikelijke frequentie, bandbreedte en versterking potmeters. Alle banden hebben hetzelfde, grote bereik, dus je komt niet in problemen als je ergens een bandje 'tussen' wilt zetten.

Alle banden zijn omschakelbaar tussen peak, shelving, notch, hoogaf, laagaf en nog meer modes. Dit maakt de Gliss-EQ flexibeler dan de meeste equalizers. Bij veel van die banden is ook de 'DYN'-potmeter beschikbaar. Die bepaalt in hoeverre de filtering dynamisch wordt toegepast. Het idee is simpel: Je wilt bijvoorbeeld meer hoog, maar niet als er al veel hoog is. Met de DYN-regelaar kun je instellen in hoeverre de EQ met je meedenkt in dit soort situaties. Er zijn modes die de transienten versterken (als ze onduidelijk zijn) of verminderen (als je meer sustain wilt). Veel van het gedrag van de user-interface is instelbaar, de manier en het bereik waarop het spectrumdisplay werkt, je kunt instellingen kopieren van één band naar de ander, je kunt snapshots van het display maken om te vergelijken... In het gebruik is Gliss-EQ eigenlijk heel makkelijk. Als je intuitief aan de gang wil gebruik je de muis in het display. Wil je heel beheerst aan de gang kun je alle waarden precies intikken.

Het dynamische gedrag van de Equalizer is vaak precies wat je wilt: Helderheid zonder schelheid, warmte zonder dreunen. De plug-in heeft een 64-bits resolutie en heeft instellingen om oversampled te werken, hetgeen vooral het hoogste octaaf ten goede komt. De geluidskwaliteit is uitstekend.De Gliss-EQ is geschikt voor stereo gebruik, maar ook voor meerkanaals surround en dat is in deze prijsklasse best bijzonder.CDMASTER
Terug naar de inhoud